Prefatã
 
Această monografie este expresia unei insatisfacții pe care am trăit-o în ceea ce privește slăbiciunea dezvoltărilor "pur teoretice" ale algoritmilor de optimizare, priviți din punctul de vedere al practiționistului. Ca atare, lucrarea se centrează pe propunerea și justificarea unei noi abordări a analizei convergenței și complexității algoritmilor de optimizare bazată pe o conjugare a eforturilor empirice cu cele teoretice din acest domeniu.
În lucrarea "Convergența Algoritmilor de Optimizare", Editura Tehnică - București, 2004, am prezentat în detaliu și riguros matematic convergența metodei Newton pentru optimizare fără restricții, convergența metodelor simplex, a elipsoidului și a celor de punct interior pentru programarea liniară, precum și a metodelor barieră și a planelor de secțiune pentru optimizarea cu restricții. În acest sens, pentru calculul unei soluții cu o acuratețe dată, am determinat formule închise care precizează numărul de iterații corespunzător algoritmilor gradientului descendent și respectiv Newton pentru optimizare fără restricții, precum și a metodei barieră pentru optimizarea cu restricții. O analiză detaliată este dedicată convergenței algoritmulor simplex și a elipsoidului pentru programarea liniară. Critica care se poate aduce acestor dezvoltări teoretice este că formulele care precizează complexitatea acestor algoritmi depind de un număr de constante, care pentru majoritatea aplicațiilor practice sunt total necunoscute. Mai mult, pentru optimizarea neliniară, formulele respective sunt valabile numai pentru anumite tipuri de funcții care au anumite proprietăți speciale de convexitate și diferențiabilitate, în speță funcții tare convexe, cel puțin de două ori continuu diferențiabile cu Hessian funcție Lipschitz.
Dezvoltările teoretice privind aceste rezultate s-au obținut în ipoteze foarte tari care nu se probează nici odată în practică. Pe lângă acestea, demonstrațiile teoremelor respective sunt complicate, pline de imaginație și care nu se încadrează într-un tipar cunoscut. Toate aceste eforturi care se concretizează în formule referitoare la complexitatea algoritmului fundamental de optimizare - algoritmul Newton -, și a algoritmului barieră pentru optimizarea cu restricții nu au o valoare practică, ci doar una conceptuală, reprezentând performanțe intelectuale care arătă că pentru cazul funcțiilor considerate algoritmii respectiv converg pătratic la soluție dacă punctul inițial este în imediata vecinătate a punctului de optim. Evident că aceste rezultate sunt excepționale, în sensul că arată substanța domeniului programării matematice, de a beneficia de algoritmi bine justificați matematic, care cel puțin în anumite situații dau o anumită siguranță și încredere domeniului. Ideea este că dacă pentru aceste clase de probleme există algoritmi cu asemenea proprietăți, atunci este posibil ca performanțele acestora să nu se degradeze prea mult în ipoteze mai largi.
Scopul monografiei. Efortul depus în această monografie constă în construcția unei științe a empirismului în analiza algoritmilor de optimizare, ca o alternativă la foarte sofisticatele dezvoltări teoretice ale domeniului. Ideea este că analiza experimentelor computaționale controlate, în contextul esenței algoritmilor, furnizează o alternativă serioasă în ceea ce privește determinarea complexității algoritmilor de optimizare. Substratul profund este acela al conjugării efortului teoretic cu cel empiric, computațional, cu scopul de a înțelege funcționarea algoritmilor de programare matematică.
Structura și descrierea monografiei. Monografia este structurată în cinci capitole. Primul capitol are un caracter introductiv. Pentru început se prezintă câteva opinii privind conceptul de problemă. Se arată că aceasta se poate defini ca o chestiune de admisibilitate. Mai mult, în esența ei, orice problemă se poate reformula ca una de optimizare. Tot aici se prezintă structura algoritmilor de optimizare. Se arată că orice algoritm de optimizare este un sistem dinamic în care starea acestuia este dată de variabilele problemei, iar mărimea de intrare este lungimea pasului de deplasare. Totodată se prezintă reformularea problemelor de optimizare neliniară ca ecuații diferențiale ordinare, precum și algoritmi de rezolvare bazați pe integrarea acestor ecuații. Pentru optimizarea fără restricții se prezintă un algoritm original bazat pe această metodă care este de puterea algoritmului Newton.
Capitolul doi are o poziție cu totul specială în cadrul acestei monografii. Considerând o lucrare cu acest titlu, - "Teorie versus empirism în analiza algoritmilor de optimizare" -, care în esența ei se referă la confruntarea de idei dintre raționalism și empirism, ni s-a părut necesar să facem o incursiune ceva mai detaliată în profunzimile acestor mișcări de idei, care au preocupat umanitatea de-a lungul a mai bine de 25 de secole. Cred că toate concluziile care rezultă din studiul acestor poziții filosofice poate furniza o justificare și o metodologie solidă a conjugării eforturilor empirice cu cele teoretice în analiza algoritmilor de optimizare. Problema tratată în acest capitol este aceea a cunoașterii. Studiul începe cu atitudinea lui Socrate și se termină cu concluziile lui Kant, de la care încolo se constată o separare clară și definitivă a filosofiei de științele de tip matematic. Pozițiile filosofice prezentate în acest capitol, concluziile care se decantează din studiul acestor poziții, constituie fundamentul dezvoltării unei științe a experimentelor computaționale controlate în ceea ce privește analiza algoritmilor de optimizare. Se concluzionează că cunoașterea în general, și în particular în domeniul algoritmilor, se fundamentează pe empirism, se consolidează pe raționalism și se verifică prin calcul într-o atitudine sceptică, dubitativă.
Capitolul trei prezintă critica rațiunii algoritmilor de optimizare. Aceasta se face separat pentru problemele de optimizare fără restricții de cele de optimizare cu restricții. Semnificația noțiunii de critică utilizată în titlul acestui capitol este aceea de întemeiere, de analiză profundă a limitelor convergenței și complexității algoritmilor fundamentali de optimizare: algoritmul Newton pentru optimizare fără restricții și respectiv algoritmul barieră pentru optimizarea cu restricții. Menționăm faptul că tratarea numai a metodelor Newton și barieră nu constituie o limitare în ceea ce privește critica rațiunii algoritmilor de optimizare. Algoritmul Newton pentru optimizare fără restricții și respectiv algoritmul barieră pentru optimizare cu restricții sunt algoritmi fundamentali în programarea matematică. Toți algoritmii de optimizare moștenesc câte ceva din acești algoritmi fundamentali. Mai mult, toți algoritmii de optimizare se structurează în sensul apropierii proprietăților lor de acelea ale algoritmilor Newton și barieră. În esență, acest capitol este un rezumat, destul de detaliat, a lucrării noastre "Convergența Algoritmilor de Optimizare", Editura Tehnică - București, 2004.
Capitolul patru este dedicat definirii unei științe a empirismului în analiza algoritmilor de optimizare. Pentru început se consideră o critică a testării algoritmilor așa cum vedem că se face astăzi. Într-adevăr, testarea algoritmilor de optimizare se face foarte formal urmărindu-se doar punerea într-o lumină favorabilă a algoritmului de testat. Comparațiile numerice care se fac între algoritmi în fapt se referă la comparații ale unor implementări ale algoritmilor, dar după cum știm o implementare a unui algoritm, adică programul de calcul asociat algoritmului, diferă foarte mult de algoritmul în sine. Apoi testarea algoritmilor se face pe un număr foarte limitat de probleme de optimizare fără a se ține seama de esența algoritmului. Ideea este că la ora actuală nu se cunosc generatoare de probleme de optimizare capabile să elaboreze milioane de probleme pe care eventual să se facă teste computaționale. Chiar pentru cea mai simplă problemă de optimizare, programarea liniară, nu se cunosc generatoare care să formuleze probleme admisibile. De aceea, în această formă, testarea nu aduce informație cu valoare adăugată în procesul de înțelegere a algoritmului. În continuare, în acest capitol, se prezintă avantajele unei științe empirice a algoritmilor, insistându-se asupra esenței empirismului și a particularităților lui în domeniul algoritmilor de optimizare. Știința empirică a algoritmilor se definește ca știința experimentelor computaționale controlate. Aceasta ne plasează în contextul analizei numerice a algoritmilor. Direcțiile de dezvoltare ale unei științe empirice a algoritmilor se structurează în: utilizarea metodelor statistice în studiul rezultatelor empirice ale algoritmilor, utilizarea euristică a experimentelor computaționale și teoria NP-completitudinii.
Capitolul cinci prezintă elementele de bază ale științei experimentelor computaționale ale algoritmilor de optimizare. În esență această știință se definește ca știința experimentelor computaționale controlate. Este vorba de experimentele computaționale asociate algoritmilor de optimizare. În acest sens se detaliază câteva aspecte referitoare la principalele componente ale acestei științe: proiectarea sistemului de testare a algoritmului; proiectarea algoritmilor stabili numeric; organizarea unei colecții de probleme de test care să evidențieze toate caracteristicile și particularitățile, numerice și structurale, ale clasei de probleme pentru care algoritmul respectiv a fost proiectat; identificarea unor cazuri particulare" sau a unor instanțieri particulare deosebite" ale problemei care pun algoritmul în dificultăți numerice majore; definirea limitelor algoritmului; construcția unor experimente computaționale controlate; și interpretarea și analiza rezultatelor experimentelor computaționale controlate. Toate acestea constituie subiecte foarte interesante, care au propria lor substanță și care se pot dezvolta de sine stătător. Noi am urmărit aici doar precizarea conținutului unei științe a experimentelor computaționale structurat de-a lungul acestor componente. Importanța unei analize a datelor empirice furnizate de un algoritm de optimizare, în contextul esenței lui, este ilustrată pe algoritmul simplex din programarea liniară. În acest sens se definește cu precizie esența algoritmului simplex și apoi în cadrul acestei esențe din rezultatele privind funcționarea algoritmului se determină o formulă închisă care dă numărul de iterații ale acestui algoritm în funcție de dimensiunile problemei.
Ca o concluzie, monografia constituie o propunere privind o nouă abordare a analizei algoritmilor de optimizare, din punctul de vedere al convergenței și complexității, în care dezvoltările teoretice sunt conjugate cu eforturile empirice. Menționăm faptul că această abordare se poate completa cu studiile privind tranziția fazelor" care urmărește un import masiv al ideilor din lumea fizicii în lumea algoritmilor de optimizare.
Adresabilitate. Monografia se adresează tuturor specialiștilor interesați în construcția unei filosofii a analizei performanțelor algoritmilor de rezolvare a problemelor de optimizare, din punctul de vedere al convergenței și complexității acestora. În fapt, monografia este o invitație de a participa la dezvoltarea și consolidarea domeniului programării matematice, în sensul identificării esenței algoritmilor de optimizare și a scufundării acesteia în procesul de analiză a imensului material faptic obținut din experimentele computaționale asociate acestor algoritmi. Parcurgerea acestui material necesită o serie de cunoștințe din domeniul filosofiei și logicii, precum și al algebrei liniare, calculului diferențial și integral, inclusiv analiză convexă.
Mulțumiri. Autorul mulțumește Fundației Alexander von Humboldt - Germania pentru generozitatea și solicitudinea cu care a știut să-l sprijine de-a lungul timpului, atât în perioada stagiului de aproape trei ani petrecuți în câteva Universități din Germania, cât și după aceea. De asemenea, autorul mulțumește celor câțiva colegi și prieteni cu care a discutat conținutul acestei monografii. În același timp, autorul este recunoscător soției sale Mihaela și copiilor Denisa și Cosmin pentru afecțiunea și înțelegerea cu care l-au înconjurat și sprijinit în efortul de a concretiza o muncă depusă pe parcursul mai multor ani.
București,
Septembrie 23, 2004
Neculai Andrei